lördag 24 oktober 2009

StudieBesök i Bräkne-hoby

Bräkne-Hoby

Efter en väldigt lång tågresa på 26 timmar ungefär så landade jag i Bränke-hoby i blekinge. där jag då skulle spendera 2 veckor ungefär, första veckan hade vi lektioner med fiskevårds klassen på bräkne-hobys folkhögskola , och andra veckan ängnade vi åt att göra studiebesök,

Vecka 42.
Måndag : Började morgonen med att få se elevernas fiskefälla som då används till att fånga fisk som man senare kramar på rom och mjölke, sen planerade vi inför tisdagen som skulle bestå av provfiske.

På bilden är det Bossen som tar upp en hane som legat i sumpen som då senare ska kramas på mjölke.
på den andra bilden är den enormt fina hanen på ca 5-6 kilo .
Den Tredje bilden är på en Fiskfälla som elever på blekinge folkhögskola har konstruerat
På den fjärde bilden så har vi en fisktrappa.










Tisdag: Tisdagen Bestod av Inventerings fiske i en sjö som heter Älmtasjön, Där vi då la ut 10 nät på 10 olika ställen, Har ju sett när folk nät fiskat förut men aldrig gjort det själv, är ju imot nät fiske.
Men nu i ur vetenskaplig synpunkt så får det väl gå, inte så mkt att skriva om det vi la i stort sätt bara ut näten som då skulle ligga över natten.
På bilden Har vi mina båtkamrater filip och anders som är elever på bräkne-hoby folkhögskola på fiskevårds programmet sen även som motor förare har vi Erik Erlandsson Hammargren som även är rektor och kändfiske profil.

Lyckades se Sådana här stora djur när vi kom ner också ni som inte ser på bilderna så är det vildsvin.





Onsdag : Så plockade vi upp näten ur Älmtasjön och räknade fisk vilka sorter hur långa,vikt och vi tog även fjällprover på alla så man senare kan åldersbestämma alla arterna. tog en heldag att göra detta och rengöra alla nät och verktyg. sen kollade vi på skolans egna fiske odling, det var grymt att se hur man gör.

Torsdag: då Hade vi insektslära vi åkte ut till en liten bäck som eleverna på Fiskevårdsprogrammet har hand om och gjorde sparkprover efter insekter "man tar två pinnar och sätter ett nät i mellan och kör ner i botten sen rör man om med foten och lyfter upp så har man massa olika insekter i nätet. sen har dom även satt ut fällor som då insekterna bygger bo i och dom tas upp efter cirka 1-4 månader och då har man fler insekter, när vi tagit upp insekterna så for vi tillbaka till skolan och artbestämde dom och la ner dom i t-röd för att kunna fortsätta studera dom.

Fredag: Så besökte vi Mörrum och laxenshus där Erik rektor på Bräkne-hoby folkhögskola hade en guidad tur med oss

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar